Kosten glazenwasser: dit is een eerlijke prijs!

Inhoudsopgave:

Kosten glazenwasser: een eerlijke prijs

Misschien heb je het nieuws voorbij zien komen: in de gemeente Zaanstad is rondom de 1100 (!) geregistreerde glazenwassers een groot netwerk van intimidatie, afpersing en criminaliteit ontstaan. Het MAX Meldpunt schreef vervolgens een artikel over de totstandkoming van de prijs voor een glazenwasser. Een artikel dat de plank volledig misslaat, volgens De Wassende Cowboys. Daarom vinden we het de hoogste tijd voor een pleidooi voor eerlijk glazenwassen. 

Wij snappen dat je wilt weten hoe de kosten van een glazenwasser voor jou als particulier tot stand komen. In dit artikel lees je er alles over. Zo heb je een realistische verwachting wanneer je een betrouwbare ramenwasser zoekt.

Wat is er nu precies aan de hand? 

Malafide praktijken werpen een smet op de glazenwassers van de gemeente Zaanstad. Met een nieuwe vergunningplicht wil de gemeente criminele activiteiten in de glazenwasserij beperken. Ook in Friesland hoor je soms verhalen over maffiapraktijken in de wereld van het ramen wassen. Onfrisse types die ‘s avonds contant geld komen halen, bedreigingen en een slechte bereikbaarheid wanneer je daarover wilt klagen. Daarom schreven wij eerder al een handleiding voor het herkennen van een betrouwbare, bonafide glazenwasser.

Gemiddelde prijs van een glazenwasser..? 

Als reactie op het nieuws in Zaanstad, plaatste het MAX Meldpunt een artikel over de kosten van glazenwassers. Volgens hen zou een uurprijs tussen de 38 en 50 euro heel normaal zijn, inclusief materiaalkosten! Laten we direct maar met de deur in huis vallen: de glazenwasser prijzen die het Meldpunt noemt zijn weliswaar gemiddeld, maar zeer onrealistisch. Dat geldt zeker als je kijkt naar de particuliere markt. Een ‘huisje’ dat in twintig minuten gewassen is, vereist dezelfde administratieve aandacht als een gigantisch pand waaraan een glazenwasser weken werkt. 

Als particulier is een uurprijs tussen de 38 en 50 euro dus echt niet realistisch. Tenminste, als je op zoek bent naar een betrouwbare glazenwasser. Een eerlijke glazenwasser die zorg draagt voor zijn medewerkers. Waar het personeel netjes betaald krijgt, verzekerd aan het werk is en pensioen opbouwt voor de oude dag. Wil je als glazenwasser- of schoonmaakbedrijf een deugdelijk bedrijf voeren? Dan hanteer je een uurtarief van ten minste 75 euro. 

Glazenwasser: kosten per uur, per m2 of per raam? 

Volgens het MAX Meldpunt kun je als consument flink onderhandelen over de kosten van een glazenwasser. Bijvoorbeeld door af te spreken of prijzen worden vastgesteld per uur, per m2 of zelfs per raam. En dan komt het mooiste argument nog: als het schoonmaakbedrijf meer medewerkers stuurt, is de klus sneller klaar en dus goedkoper. 

Huh? In de normale wereld betekent meer mensen, toch juist meer kosten? Wij betalen onze personeelsleden in elk geval netjes loon aan het eind van de maand. En dat kost dus geld. 

Zo komt de prijs van een glazenwasser echt tot stand

De Wassende Cowboys hebben een missie: heel Nederland eerlijk en duurzaam schoonmaken. Om dat te kunnen doen, laten wij zien hoe de kostprijs van een ramenwasser echt tot stand komt. Achter dat vriendelijke gezicht van jouw glazenwasser gaat namelijk een hele organisatie schuil. 

Zo maken wij als schoonmaakbedrijf onder meer de volgende kosten:

  • Personeelskosten: een eerlijk loon volgens de CAO Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Dan kun je denken aan minimaal 16 euro per uur. Maar als werkgever betalen we ook sociale verzekeringen, ziektekostenpremies en pensioenopbouw. Allemaal belangrijke voorwaarden waarmee we ervoor zorgen dat onze Cowboys veilig en verantwoord aan het werk kunnen blijven.
  • Materiaalkosten, zoals schoonmaakmiddelen, raamwissers, emmers, telescopische borstels, ladders en hoogwerkers. Wij werken enkel met milieuvriendelijke producten, waardoor jouw ramen en kozijnen langer schoon blijven en langer meegaan. 
  • Veiligheidsuitrusting: veilig werken staat voorop. Daarom nemen wij veiligheidsmaatregelen bij het werken op hoogte. 
  • Transportkosten: zoals brandstof, onderhoud en verzekeringen. Dit betekent dat er altijd een minimumprijs geldt, simpelweg vanwege het feit dat wij naar je woning toe komen. 
  • Training en certificering: onze Cowboys worden minimaal 60 uur per jaar geschoold in de nieuwste specialistische schoonmaakmethoden en het gebruik van reinigingsmiddelen. Zo garanderen wij de hoogste kwaliteit. 
  • Administratieve kosten en overhead: denk aan het huren van een kantoorruimte en kosten voor de algemene bedrijfsvoering. Maar ook het gebruik van software, zoals ons geavanceerde planningssysteem. Dit zorgt er onder meer voor dat jij altijd weet wanneer de glazenwasser voor je deur staat. Ook ontvang je na afloop van de werkzaamheden een digitale factuur, zodat je geen gedoe met contant geld hebt. 
  • RI&E: voor iedere klant zijn we verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie uit te voeren. Met deze verplichte inventarisatie brengen we de risico’s voor de gezondheid en veiligheid van onze Cowboys in beeld. Belangrijk, maar ook een arbeidsintensief proces dat tijd en dus geld kost. 

Factoren die de kosten voor ramen wassen wél beïnvloeden

Je hebt nu een beeld van de kosten die een gemiddeld schoonmaakbedrijf maakt en die van invloed zijn op de kostprijs van ramen wassen. Daarnaast spelen factoren rondom je woning een rol. Bijvoorbeeld:

  • Wat is de ligging van de woning? 
  • Om hoeveel ramen en welke oppervlaktes gaat het?
  • Kunnen we de ramen goed of minder goed bereiken? 
  • Zitten er roosters in de ramen?
  • Wat is de mate van vervuiling? 
  • Met welke frequentie komen wij wassen? Hoe vaker wij komen, hoe meer korting je krijgt. 

Stuur van tevoren foto’s naar ons toe. Daarmee proberen wij een zo nauwkeurig mogelijke inschatting te maken van de prijs die wij berekenen voor het ramen wassen. Voor De Wassende Cowboys maakt een of twee ramen meer of minder echt niet zoveel uit. De hiervoor genoemde kosten en factoren spelen een veel belangrijkere rol in de totstandkoming van de prijs. 

Over indexering en de consumentenprijsindex

Dan willen we het nog even hebben over indexering. Als consument heb je de afgelopen jaren veel te maken met stijgende kosten. Dat geldt ook voor ons als bedrijf. 

De consumentenprijsindex (CPI) is een meetinstrument dat de veranderende kosten van levensonderhoud inzichtelijk maakt. Daarvoor wordt een mandje met goederen en diensten samengesteld op basis van typische consumptiepatronen van huishoudens. Denk aan eten en drinken, huisvesting, kleding, gezondheidszorg, onderwijs en andere uitgaven. 

Op basis van de CPI wordt vervolgens bepaald met welk percentage lonen, pensioenen en sociale uitkeringen worden geïndexeerd. De consumentenprijsindex weerspiegelt echter niet de stijgende kosten waarmee glazenwassers en specialistische reinigers te maken krijgen. Denk aan hogere materiaalkosten, de kosten voor RI&E en de loonstijgingen vanuit de CAO. Daarom conformeren De Wassende Cowboys zich niet aan de consumentenprijsindex. 

Vraag een vrijblijvende offerte voor een eerlijke glazenwasser aan

We hopen dat je na het lezen van dit artikel begrijpt hoe de kosten voor een betrouwbare glazenwasser tot stand komen. Spreekt onze werkwijze je aan en wil jij ook bijdragen aan het eerlijk en duurzaam schoonmaken van Nederland? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan voor het ramen wassen van jouw woning.

Vraag een offferte aan
Deel onze blogs!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
 HET GEHEIM VAN DE SMID
ONZE FAVORIETE POSTS:

The Legend of the West: Hoe word je de ideale Cowboy-klant?

Hoe vind je een betrouwbare partij die kwalitatief schoonmaakwerk levert voor een eerlijke prijs? Het is een vraag waar veel facilitair medewerkers tegenaan lopen. Als je verantwoordelijk bent voor het gebouwenbeheer van een grote organisatie, besteed je regelmatig klussen uit aan glazenwassers en specialistische schoonmaakbedrijven.

Lees verder »

Objectieve screening van aanbesteding of tender

Hoe vind je een betrouwbare partij die kwalitatief schoonmaakwerk levert voor een eerlijke prijs? Het is een vraag waar veel facilitair medewerkers tegenaan lopen. Als je verantwoordelijk bent voor het gebouwenbeheer van een grote organisatie, besteed je regelmatig klussen uit aan glazenwassers en specialistische schoonmaakbedrijven.

Lees verder »
SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE NIEUWSBRIEF