Tapijten en vloerbedekking schoonmaken, vlekken verwijderen!

Inhoudsopgave:

Je hebt nieuwe vloerbedekking of tapijttegels in huis. Jullie kersverse Ikea of Kwantum vloerkleden zien er prachtig uit. Je bent heel zuinig op de pas geleverde bank, die bekleed is met een mooie, luxe stof. Maar niemand ontkomt eraan, op een dag is het moment daar: de eerste vlek. Paniek! Wat nu?

Na verloop van tijd ontdek je ook nog eens dat de vloerbedekking minder mooi wordt. Er vormt zich een looppad of misschien ontstaan er zelfs wel gaten in het tapijt. Hoe voorkom je dat vloerbedekkingen lelijk en vies worden en zorg je voor een langere levensduur?

Je bent zelf niet zomaar tapijtreiniger. Daarom is het in de meeste gevallen verstandig om professionele hulp in te schakelen bij het reinigen en onderhouden van je vloerbedekking en meubels. Wij vertellen je wel graag hoe je eerste hulp bij vlekken kunt toepassen.

Professionele tapijtreiniging

Denk je dat de wekelijkse stofzuig-beurt het vuil in je tapijt wel verwijdert? Dan moeten we je helaas uit de droom helpen. De zuigkracht van een normale stofzuiger is daar bij lange na niet sterk genoeg voor. Vloerbedekkingen en tapijten worden ongemerkt veel viezer dan je op het oog ziet.

Natuurlijk, die vlek van de gemorste rode wijn of spaghetti is niet te missen. Maar onder de oppervlakte huist nog veel meer vuil, denk aan alleen al aan vallende huidschilfers en haren van mens en huisdier. Daarnaast loop je op schoenen of blote voeten in huis, waarbij je ook vuildeeltjes meeneemt.

Zandkorrels belanden tussen de vezels van je tapijt of vloerbedekking en dat heeft grotere gevolgen dan je misschien verwacht. De korrels werken net als glas, op den duur snijdt het zand de vezels van je tapijt kapot. Zo ontstaan er looppaden en zelfs gaten.

Wanneer je tapijt en vloerbedekking niet goed onderhoudt, gaat het sneller kapot en wordt het vies. Daarom adviseren we om het tapijt regelmatig te laten reinigen voor een langere levensduur.

Professionele tapijtreiniging gebeurt met een speciale stofzuiger, waarbij een soort bruiswater wordt geïnjecteerd. Dankzij het bruiswater komt het vuil omhoog en wordt het opgezogen. Dit gebeurt met een veel hogere zuigkracht dan jouw eigen stofzuiger.

Vloerbedekking reinigen, dat kan ik toch ook wel zelf?

Bij diverse bouwmarkten waar specialistische apparatuur wordt verhuurd, is het mogelijk om een tapijtreiniger te huren. Vaak wordt daarbij aangeraden om dan ook meteen maar een speciaal chemisch reinigingsmiddel te kopen. Dat klinkt ideaal! Je gaat aan de slag. Toch fijn dat je het op deze manier gewoon lekker zelf kunt doen, dat bespaart weer een hoop geld. Toch…?

Niets is minder waar. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het reinigen van vloerbedekkingen en tapijten, maak je meer kapot dan je denkt. Het is gevaarlijk om te werken met stoomapparaten of andere machines die je niet goed kent.

De chemicaliën die je bij de tapijtreiniger hebt gekocht, bevatten namelijk een hoge concentratie surfactant. Dat wil zeggen dat er vet achterblijft op de vloer. Het laatste dat je wilt is een laag vet aanbrengen, want dit trekt juist vuil aan, met extra veel rare vlekken tot gevolg. Op die manier is je tapijt na een half jaar alweer aan een grondige reiniging toe. Weg financieel voordeel!

Meubelreiniging

Wat voor vloeren geldt, is ook van toepassing op meubels. Bedenk maar eens hoeveel vet, schimmel, schilfers, kruimels en andere vuiltjes er achterblijven op een bureaustoel of bank. Banken, eetkamerstoelen en bureaustoelen zijn een broedplaats voor huisstofmijt.

Werk je in een bedrijf met flexwerkplekken? Dan is het zeker verstandig om de bureaustoel regelmatig te reinigen. Je wilt toch niet in de huidschilfers en kruimels van je collega’s zitten? Ook kunststof of lederen stoelen ontkomen er helaas niet aan: daarin hoopt het vet eenvoudig op.

Voor een gezonde leef- en werkomgeving is het raadzaam om meubels regelmatig te laten reinigen. Ook hierbij geldt: ga niet zelf aan de slag met chemische middelen of specialistische apparatuur. De schade die je mogelijk toebrengt is lastig te herstellen.

Vlekken verwijderen: stap voor stap!

Voor reiniging van tapijten, vloerbedekkingen en meubels is professionele hulp inschakelen de beste optie. Toch ontkom je er soms niet aan: er ontstaan vlekken! Hoe kun je zelf vlekken verwijderen, zonder dat je de vlek nog erger maakt?

  1. Pak een droge, goed absorberende doek en probeer de vlek droog te deppen. Het is belangrijk om niet te wrijven!
  2. Leg de absorberende doek daarna een poosje op de vlek.
  3. Is het ergste weg? Giet dan een klein beetje heet water op de vlek.
  4. Leg er opnieuw een droge, absorberende doek op zodat het water verdwijnt.
  5. Herhaal dit proces totdat je de vlek niet meer ziet.
  6. Is de vlek naar tevredenheid weg? Leg dan wat rijstkorrels op de plaats van de vlek. De rijstkorrels trekken het achterblijvende vocht op.
Vraag een offferte aan
Deel onze blogs!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
 HET GEHEIM VAN DE SMID
ONZE FAVORIETE POSTS:
SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE NIEUWSBRIEF