10 tips voor het vinden van een betrouwbare schoonmaakster

Inhoudsopgave:

10 tips voor het vinden van een betrouwbare schoonmaakster

De kinderen naar school brengen, vergaderingen bijwonen en een lange takenlijst afwerken voor je drukke baan, boodschappen doen, de kinderen ophalen en naar sport, muziekles of zwemles brengen, een was draaien, eten koken, zelf sporten. Oh ja, en eigenlijk is het ook tijd voor de wekelijkse schoonmaak. 

Er moet worden gestofzuigd, het is veel te lang geleden dat er gedweild is en er moet hoognodig weer eens een sopje door de badkamer. Herkenbaar? Tijd om in te grijpen, je plaatst een oproep: schoonmaakster gezocht

Maar hoe vind je een betrouwbare schoonmaakster of schoonmaker? Je laat een werkster binnen in je huis, in je spullen, in jouw veilige omgeving. Het is daarom heel belangrijk om vertrouwen te hebben in de persoon die bij je thuis komt schoonmaken.

Heb je iemand op het oog die voor je kan schoonmaken? Dan adviseren wij om een aantal kritische vragen te stellen. Tien tips voor het vinden van een betrouwbare schoonmaakster.

1. Accepteer dat niemand op dezelfde manier schoonmaakt

Wil je schoonmaken uitbesteden? Realiseer je dan heel goed dat iedereen op zijn eigen manier schoonmaakt. Dat iemand dit anders aanpakt dan jijzelf of je vorige dienstverlener betekent niet dat het verkeerd is, zolang er maar grondig wordt schoongemaakt. Accepteer dat het resultaat telt: een schoon huis.

2. Controleer de online registratie

Begin met een controle: is het schoonmaakbedrijf of de schoonmaakster online geregistreerd? Zoek in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast kan een schoonmaakster ook zijn aangesloten bij een overkoepelende organisatie.

3. Bekijk de website

Vervolgens neem je een kijkje op de website van de betreffende partij of persoon. Hoe komt de website over? Ogen de teksten en informatie betrouwbaar? Natuurlijk biedt een goede website niet altijd garantie voor een goede service, maar een slecht onderhouden website geeft vaak wel een negatieve indruk. Het vertrouwen dat je zoekt, wil je al voelen bij het websitebezoek.

4. Controleer of iemand zwart betaald wil krijgen

Wil een schoonmaakster of schoonmaakbedrijf zwart betaald krijgen? Dan moeten alle alarmbellen in je hoofd afgaan! Waarom zou een partij die onwelwillend is om de regels omtrent ondernemerschap in Nederland te volgen, de regels van normaal sociaal gedrag in jouw huis wel volgen? Hoe kun je zo iemand jouw privé-domein toevertrouwen? Wanneer jij je netjes aan de regels houdt en eerlijk betaalt, mag je ook verwachten dat er eerlijk met jou en je spullen wordt omgegaan.

5. Wees kritisch over het uurtarief

Ontvang je regelmatig flyers of aanbiedingen voor schoonmaken tegen een ontzettend laag tarief? Zo goedkoop, dat kan toch niet? Nee, dat kan inderdaad niet! Luister daarom naar je gevoel en stel jezelf de vraag: wat is een realistisch uurtarief?

Bij een bedrag dat te mooi is om waar te zijn, mag je ook niet veel inzet verwachten. Niemand is gemotiveerd om voor een te laag bedrag te werken, met als gevolg dat afspraken niet worden nagekomen en de kwaliteit van geleverd werk laag is.

Een realistisch uurloon moet zeker boven de € 30,- uitkomen. Pas dan kun je kwaliteit en inzet van iemand verwachten. Je koopt geen potloden in, die allemaal hetzelfde doen en waarvan je dus simpelweg de goedkoopste kunt uitkiezen. Je huurt echte mensen in! Ga daarom niet op zoek naar de laagste prijs, maar naar een persoon die je vertrouwt, die kwaliteit levert en die afspraken nakomt.

Vraag aan de schoonmaakster of het schoonmaakbedrijf om het vastgestelde uurtarief uit te leggen. Een goed onderbouwde prijs is altijd te verkiezen boven een onrealistisch laag bedrag.

6. Maak kennis met de schoonmaakster

Regel een ontmoeting om kennis te maken met de schoonmaakster. Stel daarbij kritische vragen, bijvoorbeeld: neem je zelf schoonmaakmiddelen mee? Zo ja, welke schoonmaakmiddelen gebruik je? Hoe is de betaling geregeld? Op dit soort vragen mag je gedegen antwoorden verwachten, zodat je gevoel bij deze persoon klopt.

7. Zoek iemand met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Zoek een firma of persoon die beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), dan weet je zeker dat je niet iemand met een crimineel verleden in huis haalt. Wel zo fijn!

8. Spreek een proef-schoonmaak af

Is het hele voorgaande proces goed verlopen? Dan is het slim om een proef-schoonmaak af te spreken. Zo kun je in de praktijk ervaren hoe alles verloopt. Heb je verbeterpunten of opmerkingen? Maak dit dan bespreekbaar, zodat de schoonmaakster er een volgende keer rekening mee kan houden.

9. Kies voor kwaliteit

Hoewel schoonmakers van een eenmanszaak zeker goed kunnen functioneren, is het raadzaam om te kiezen voor een gedegen, gevestigde partij. Bij een bedrijf dat meerdere mensen in dienst heeft, weet je dat er wordt gewerkt met een externe audit. De organisatie houdt zijn medewerkers in de gaten en controleert de kwaliteit van geleverd werk. Een slager die zijn eigen vlees keurt, zegt namelijk niet zoveel…

Kijk ook naar hoe snel je terecht kunt bij een schoonmaakbedrijf. Is het bedrijf al een hele poos bezig, maar kun je meteen terecht? Dan kan dat een signaal zijn dat er iets niet klopt. Voor een bedrijf dat kwaliteit levert, mag je best eventjes geduld hebben.

10. Maak duidelijke afspraken

Ga je een samenwerking aan? Maak dan duidelijke afspraken. Heb je afgesproken dat vloeren worden stof gezogen en gedweild? Dan mag je niet verwachten dat de schoonmaakster zelf wel inziet dat het gasfornuis ook wel een poetsbeurt kan gebruiken. Om verkeerde verwachtingen van beide kanten te voorkomen, is heldere communicatie daarom belangrijk. Spreek van tevoren af welke werkzaamheden er worden uitgevoerd.

Vraag een offferte aan
Deel onze blogs!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
 HET GEHEIM VAN DE SMID
ONZE FAVORIETE POSTS:
SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE NIEUWSBRIEF