Bankstel impregneren of reinigen? Let hier op!

Inhoudsopgave:

Bankstel impregneren of reinigen? Hier moet je op letten!

Een nieuwe bank kopen doe je niet iedere dag. Voor de meeste mensen is de aanschaf van een bankstel of een hoekbank een grote uitgave. Daarom is het belangrijk om een bankstel goed te onderhouden, zodat deze langer mee gaat. Maar hoe kun je dat het beste doen?

 

De verkoper adviseert om de nieuwe bank meteen even voor € 400,- te laten impregneren, om een extra beschermlaag aan te brengen. Het laatste wat je wilt zijn vlekken, beschadigingen en lelijke gebruikssporen op je nieuwe bank. Toch heeft zo’n impregneerlaag vaak een averechts effect. Hoe zit dat precies? Wij leggen het uit!

Toplaag impregneren? Doe het niet!

Bij het impregneren van een bank wordt de toplaag van het bankstel behandeld. Daarbij worden de vezels van de bank ingepakt met een soort glaslaag. Valt er water of een andere vloeistof op het bankstel? Dan parelen de druppels zo van de bekleding af. Dat is natuurlijk de bedoeling, want op die manier ontstaan er geen vlekken. Tot zover werkt de impregneerlaag dus perfect!

 

Wat de verkoper je niet vertelt, is dat de toplaag van de bank dankzij het impregneren zijn flexibiliteit verliest. Flexibiliteit die wel nodig is, aangezien een bank bedoeld is om op te zitten of liggen. Iedere keer dat je gaat zitten of liggen, zal de werking van de coating verminderen. De vezels blijven beschermd, maar er ontstaan kleine scheurtjes in de beschermlaag. Zo kunnen er na verloop van tijd niet alleen zitvlakken, maar ook weer vlekken ontstaan op het bankstel.

Wel impregneren: onderste laag

Het impregneren van de onderste kussenlaag is een beter alternatief. Daarbij wordt het schuim opgevuld. Hierbij blijft de flexibiliteit van het bankstel behouden. Daarnaast ben je ook nog eens met een paar tientjes klaar bij deze behandeling!

Een bank vol huisstofmijt en vlekken, wat nu?

Of je bank nu geïmpregneerd is of niet, uiteindelijk ontkom je niet aan gebruikssporen en vlekken. Wist je dat hoekbanken en bankstellen een verzamelplaats van huisstofmijt en schimmels zijn? Op het oog lijkt je bank na de wekelijkse stofzuigbeurt misschien weer lekker schoon. Toch weten veel mensen niet dat er talg (huidvet), schilfers, haren en ander vuil achterblijft. Ja, dat is precies zo vies en ongezond als het klinkt! Daarom is regelmatige reiniging echt een aanrader.

Zelf je bankstel reinigen?

Wil je zelf je bankstel reinigen? Dan moet je goed rekening houden met het volgende.

Meubelreiniger huren

Bij veel bedrijven kun je een meubelreiniger huren, waarbij je dan meteen schoonmaakmiddel moet kopen. Deze schoonmaakmiddelen bevatten echter werkzame stoffen met surfactant! Dit betekent dat de zeep in het schoonmaakmiddel gemaakt is op basis van vetten.

 

Bij gebruik van zo’n zeephoudend schoonmaakmiddel ontstaat er veel schuim, dat in de bank trekt. Met het reinigingsapparaat zuig je vervolgens het schuim weer op, maar er blijft altijd zeep achter in de bank. Zodra deze zeep opdroogt wordt dit omgezet naar vet. Een eigenschap van vet is dat het vuil aantrekt. Op deze manier verzamelt zich binnen korte tijd dus juist weer een hoop vuil in je bank!

Vlekken behandelen

Zijn er etensvlekken of andere vuile plekken ontstaan op het bankstel? Pas dan op met schoonmaakmiddelen zoals meubelreiniger en tapijtreiniger. Het nadeel van deze producten is dat je alleen de vlek zelf behandelt. Het resultaat? De vieze vlek is wel weg, maar er treedt kleurverschil op met de rest van het bankstel. Zo ontstaan er dus juist andere, lelijke vlekken!

Professionele meubelreiniging

Zoals je ziet kan er veel misgaan wanneer je zelf je bankstel wilt reinigen. De veiligste keuze is daarom om je bankstel professioneel te laten reinigen. Daarbij kun je kiezen uit verschillende methodes: oppervlakkige reiniging of dieptereiniging.

Oppervlakkige reiniging

De naam zegt het al: bij oppervlakkige reiniging wordt het oppervlakkige vuil verwijderd. Huisstofmijt, huidschilfers en haren worden daarbij opgenomen, maar vetten en vlekken gaan daarmee niet weg. Daarvoor is een dieptereiniging nodig.

Dieptereiniging

Bij dieptereiniging wordt de bank eerst ingespoten met een zuurhoudend middel, waardoor vetten losweken. Met een reinigingsapparaat wordt speciaal bruiswater geïnjecteerd, waarmee vuil naar buiten bruist. Het bruiswater inclusief vuil wordt direct opgezogen. Zeg maar gedag tegen die vieze vetten, schilfers en huisstofmijt!

 

Toch liever laten doen? Klik hier  

 

Vraag een offferte aan
Deel onze blogs!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
 HET GEHEIM VAN DE SMID
ONZE FAVORIETE POSTS:

Objectieve screening van aanbesteding of tender

Hoe vind je een betrouwbare partij die kwalitatief schoonmaakwerk levert voor een eerlijke prijs? Het is een vraag waar veel facilitair medewerkers tegenaan lopen. Als je verantwoordelijk bent voor het gebouwenbeheer van een grote organisatie, besteed je regelmatig klussen uit aan glazenwassers en specialistische schoonmaakbedrijven.

Lees verder »
SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE NIEUWSBRIEF