Zonnepanelen plaatsen? Hier moet je op letten

Inhoudsopgave:

Zonnepanelen plaatsen? Hier moet je op letten

Steeds meer mensen willen zonnepanelen aanschaffen. Dat is niet zo gek, want zonnepanelen bieden veel voordelen. Denk aan een lagere energierekening en een hogere woningwaarde. Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen? Dan zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden, maar misschien wel de belangrijkste is: location, location, location! Hoe weet je wat de beste plek is voor je zonnepanelen? Hoeveel panelen passen er op je dak? In deze blog vertellen we waarom het belangrijk is om heel goed na te denken over het aantal panelen dat je plaatst en de locatie daarvan.

Wat is de beste plek voor zonnepanelen? 

Voordat je zonnepanelen koopt moet je goed nadenken over de plek waarop de zonnepanelen komen te liggen. De meeste opbrengst realiseer je met een schuin dak op het zuiden, maar ook daken met een oost-west ligging leveren nog steeds een interessant rendement. 

Hoeveel panelen passen er op mijn dak? 

Vaak bekijkt een zonnepanelenleverancier of er hoge bomen of gebouwen in de buurt van je woning staan die een schaduw kunnen werpen op het dak. Is er een schoorsteen? Dan kan deze ook schaduw veroorzaken. Is dit allemaal niet het geval? Dan vertellen veel leveranciers je dat je het dak gewoon lekker vol kunt gooien met panelen. Dat klinkt goed, want veel zonnepanelen betekent veel rendement, toch? Wat heel vaak wordt vergeten is dat het vol leggen van een dak met zonnepanelen ook grote gevolgen heeft voor het reinigen en daarmee onderhouden van de gehele woning. Inclusief die dure zonnepanelen. Oeps!

Onderhoud van zonnepanelen en je woning 

Een zonnepaneel vraagt niet heel veel onderhoud. Toch zul je zonnepanelen net als de ramen, kozijnen, dakgoten, het houtwerk en kunststof van je woning regelmatig moeten reinigen. Goed onderhoud van je woning draagt bij aan een langere levensduur en minder onderhoudskosten.

Profiteer van energiewinst 

Vieze zonnepanelen wekken minder zonne-energie op. Wanneer de onderkant van het paneel groen begint te worden, is het tijd om te reinigen. De energiewinst na reiniging kan oplopen tot wel 6%.  Wil je zelf zonnepanelen schoonmaken? De kans dat je iets verkeerd doet is groot. Het gebruiken van zeep, maar zelfs ook normaal kraanwater kan al leiden tot het beschadigen van de toplaag van je zonnepaneel. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het slim een professional in te huren voor het schoonmaken Maar ai, bij de aanschaf is niet goed nagedacht over de locatie van de panelen op je dak. De dakgoot hangt in de weg en de bovenste panelen zijn al helemaal niet bereikbaar. Het is onmogelijk om de zonnepanelen te reinigen zonder gebruik van een hoogwerker.  De kosten voor het huren van een hoogwerker lopen al gauw in de honderden euro’s. Een duur geintje, zeker wanneer je bedenkt dat je zonnepanelen wel één keer paar moet reinigen voor het beste rendement. 

Woningonderhoud 

Een goed onderhoud van je woning vraagt om regelmatige schoonmaak. Denk daarbij aan het wassen van ramen en kozijnen, maar ook aan het legen van dakgoten, reinigen van kunststof en houtwerk, het opnieuw voegen van de schoorsteen en meer. Wanneer het dak volledig is vol gelegd kan de uitvoering van deze werkzaamheden flink bemoeilijkt worden.  Klim je de ladder op om je dakgoten te legen? Dat is bijna een onmogelijke taak als de panelen helemaal tot de onderrand van het dak zijn gelegd. Wil je de ramen en kozijnen van de dakkapel wassen? Zie die dakkapel maar eens te bereiken als er een paneel ligt op het dakje tussen de dakkapel en dakgoot. De schoorsteen moet opnieuw gevoegd worden? Die ga je niet bereiken als het dak helemaal bedekt is met zonnepanelen.  De onderhoudswerkzaamheden uitbesteden aan een professioneel schoonmaakbedrijf lost in dit geval weinig op. Betaal je normaal gesproken een aantal tientjes voor het legen van dakgoten? Reken dan nu maar op een paar honderd euro, want er moet een hoogwerker komen. 

Laat je zonnepanelen geen obstakels vormen!

Je snapt het idee: zonnepanelen kunnen flinke obstakels voor de rest van je woning vormen, wanneer ze niet op de juiste locatie worden geplaatst. Wil je flinke bijkomende kosten op het onderhoud van je woning en de panelen voorkomen? Zorg er dan voor dat panelen geen obstakels vormen voor onderhoudswerkzaamheden op en rondom het dak! Namens de schoonmaakprofessionals en je eigen portemonnee: bedankt.    
Vraag een offferte aan
Deel onze blogs!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
 HET GEHEIM VAN DE SMID
ONZE FAVORIETE POSTS:
SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE NIEUWSBRIEF