Kunststof kozijnen schoonmaken doe je (niet) zo!

Inhoudsopgave:

Het klinkt ideaal: kunststof kozijnen en kunststof dakkapel. Nooit meer om de paar jaar schuren, afbladderende verf wegkrabben en wiebelend op de hoge ladder voor een nieuwe verfbeurt. Kunststof kozijnen zijn lekker praktisch en onderhoudsvrij! Toch…?

Helaas, hoewel kunststof je inderdaad veel werk bespaart op het gebied van schuren en verven, moet je een kozijn van kunststof wel degelijk goed onderhouden. Kunststof is dus niet volledig onderhoudsvrij, maar gelukkig wel onderhoudsarm.

Een dakkapel of kozijnen vervangen is niet goedkoop. Voor het plaatsen van een kunststof dakkapel betaal je al snel € 5000,-. Een investering die je het liefst niet te vaak wilt doen. Voor het behoud van de kunststof dakkapel en kozijnen is een goede verzorging van het materiaal daarom cruciaal.

Gelukkig staan de Cowboys klaar om je te vertellen hoe je het kunststof absoluut níet wilt behandelen en hoe je het wel op de juiste manier reinigt.

Veelvoorkomende fouten bij kunststof schoonmaken

Kunststof kozijnen schoonmaken lijkt eenvoudig, een klusje dat je prima zelf kunt doen. De buurvrouw gaf vorige week nog een goede tip: autowax gebruiken! Ideaal. Je schoonmoeder is altijd lovend over het gebruiken van schuursponsjes. Het vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon, zeggen ze. Dat klinkt inderdaad eenvoudig. Vol goede moed ga je aan de slag.

Maar wist je dat je meer kwaad dan goed doet, door je kozijnen te reinigen met autowax of schuursponsjes? Het resultaat van kunststof kozijnen reinigen met autowax kan zelfs tot gevolg hebben dat er algen en schimmels in het materiaal trekken! Yikes.

Dat ontstaat als volgt. Autowax is een hoog surfactant-houdend middel: een reinigingsmiddel waarmee je een beschermlaag op basis van vet aanbrengt. Wanneer je kunststof kozijnen schoonmaakt met autowax of andere hoog surfactant-houdende middelen, blijft er een laag vet achter op het kozijn. Waarom je dat wilt voorkomen, lees je zo.

Daarnaast krijgen de kozijnen en dakkapel aan de zonkant van de woning heel veel hitte en UV-straling te verduren. Het kunststof warmt snel op en moet soms temperaturen van 150 tot 200 graden weerstaan! De hitte kan ervoor zorgen dat de toplaag van het materiaal verdwijnt en poreus wordt. Gebruik je een schoonmaakmiddel met veel surfactant of vet? Dan trekt het vet juist in die poreuze laag.

Waarom wil je vet in en op je kozijn voorkomen? Vet heeft de eigenschap om vuil aan te trekken. Het wordt een nestplaats voor algen, schimmels en bacteriën. Zo ontstaat er een vieze, groene of grijze laag op het kunststof, die je zelf ontzettend lastig weer schoon krijgt. Dat is wel het laatste dat je wilt!

Vuile kunststof kozijnen, wat nu?

Groene of vergeelde kunststof kozijnen schoonmaken is onbegonnen werk. Om het kunststof enigszins te herstellen, is een professionele behandeling met dieptereiniging en het aanbrengen van een PU-coating nodig. Door middel van een UV-waxbehandeling kan er een beschermende wax worden aangebracht.

Don’t try this at home

Geloof ons, met de meeste werkwijzen breng je het kunststof meer schade toe dan je lief is. Gebruik daarom nooit harde middelen, zoals azijn, aceton, schuurmiddel, wasbenzine of andere chemicaliën. Maak geen sopje met allesreiniger, autoshampoo, bootwax of andere huis-, tuin- en keukenmiddelen.

Natuurlijk wil je vuile, verwaarloosde kunststof kozijnen voorkomen. Regelmatige en juiste(!) verzorging bevordert de levensduur van het materiaal. Leg oma’s tips, goedbedoelde adviezen van buurvrouwen en schoonmoeders daarom lekker naast je neer en volg ons Cowboy-stappenplan voor het schoonmaken van je kunststof.

Hoe maak je kunststof kozijnen schoon?

Je kunt zelf een boel, zolang je het maar op de goede manier aanpakt. Daarom delen wij graag onze tips & tricks voor het reinigen van kunststof:

  1. Vul een emmer met water en een paar drupjes Dreft.
  2. Pak een droge, zachte doek en een spons met witte pad of een Melamine wonderspons.
  3. Wrijf licht met de natte spons over het kunststof totdat de kozijnen schoon zijn. Zorg ervoor dat je niet te hevig boent!
  4. Spoel goed na met veel water. De temperatuur van het water maakt niet veel uit, maar het is wel belangrijk dat er absoluut geen zeepresten achterblijven. Wees dus niet te zuinig met water bij het naspoelen.
  5. Droog het kozijn af met de droge doek.

Hoe vaak kunststof kozijnen reinigen?

Voor een goed behoud van het kunststof, adviseren we om de kozijnen en dakkapel iedere acht weken te reinigen tijdens het ramen lappen. Daarnaast is het verstandig om eens per jaar of anderhalf jaar een dieptereiniging te laten uitvoeren door een professional.

Vraag een offferte aan
Deel onze blogs!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
 HET GEHEIM VAN DE SMID
ONZE FAVORIETE POSTS:
SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE NIEUWSBRIEF