Ramen lappen zonder strepen, 3 tips!

Inhoudsopgave:

Er zijn van die huishoudelijke klusjes die je maar liever overslaat. Een daarvan is ramen lappen. Bijna niemand die daar echt blij van wordt. Het is dan ook één van de meest uitgestelde huishoudelijke klussen. Maar op een gegeven moment kun je er gewoonweg niet meer omheen. Vooral als de zon schijnt, valt je vanuit huis op hoe ontzettend vies je ramen zijn. Hoog tijd om aan de slag te gaan. In dit artikel ontdek jij hoe je jouw ramen kunt lappen zonder strepen.

Wat heb ik nodig?

Uiteraard is het handig om te weten wat je nu precies nodig hebt om die ramen te lappen zonder dat er strepen komen. Hieronder zie je een lijst met benodigdheden:

  • Emmer
  • Spons
  • Dreft afwasmiddel
  • Raamwisser
  • Microvezeldoek
  • Keukentrap

Het is niet nodig om voor het lappen van je ramen speciale schoonmaakmiddelen te kopen. Juist om strepen te vermijden, is het verstandig om alleen wat schoonmaakazijn aan je water toe te voegen. Je kunt eventueel ook voor een klein scheutje afwasmiddel of ammoniak kiezen.

Als je alle benodigdheden in huis hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Met de volgende vijf tips heb jij straks schone ramen zonder strepen.

Tip 1: Let op de zon

Een fel schijnende zon zorgt ervoor dat het vuil op je ramen extra goed te zien is. Maar het is niet het moment om je ramen te lappen. Natuurlijk is dat verleidelijk als de ramen buiten gelapt moeten worden, maar weet dat de zon tijdens het ramen lappen heel lastig kan zijn. Je ramen zullen door de warmte namelijk veel sneller drogen en daardoor ontstaan er ook sneller strepen. Probeer dus op een bewolkte dag dit klusje te klaren. Houd echter de weersvoorspellingen altijd een beetje in de gaten. Je ramen lappen in een regenbui is natuurlijk niet prettig. Mocht het gaan regenen nádat jouw klus geklaard is, is dat geen probleem. Regenwater is immers schoon en dus zullen jouw ramen gewoon schoon blijven.

Tip 2: Doseer zuinig

Giet niet te veel schoonmaakazijn in je emmer, maar ook als je afwasmiddel gebruikt is het verstandig hiervan niet te veel op de spons te doen. Bij een teveel ontstaan er namelijk strepen op je raam. Bij erg vette ramen kan een scheutje ammoniak wonderen doen. Gebruik je liever geen middelen, maar was je graag op een natuurlijke manier je ramen? Je kunt proberen een gesneden ui in je emmer met heet water te doen. De meningen zijn hier wat over verdeeld, toch zijn er genoeg mensen die beweren dat je hiermee uitermate goed je ramen kunt lappen zonder strepen.

Tip 3: Verwijder hardnekkig vuil

Soms zijn je ramen aan de buitenkant behoorlijk vies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vogelpoep, spinrag of restjes van bladeren. Maar ook binnenshuis is het niet altijd even fris. Je kent vast wel de vieze plakhandjes, snotneusjes of aanslag van nicotine. Voordat je je ramen gaat lappen, is het dan ook belangrijk om eerst het ergste vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor wat heet water en een schoonmaakdoek. Vooral in de hoekjes zit vaak veel vuil. Hierna kun je met de spons het raam goed nat maken. Dit doe je natuurlijk met een nieuw en fris sopje.

Als je alle benodigdheden in huis hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Met de volgende vijf tips heb jij straks schone ramen zonder strepen.

•Halverwege abrupt stoppen met de raamwisser
•Het niet goed afdrogen van de raam wisser
•Het gebruik van een oude wisser (het rubber functioneert hierdoor niet goed meer)
•Vies water (omdat het niet ververst wordt tussentijds)
•Niet goed overlappen van de banen
•Etc.

Je krijgt alleen maar meer strepen als je halverwege abrupt stopt met de raam wisser. Tevens is het belangrijk om bij elke nieuwe beweging nog een stukje mee te nemen van het vorige deel. Op deze manier weet je zeker dat je al het water wegtrekt. Vergeet niet tussen elke beweging de raam wisser met een doek droog te maken. Ook dit voorkomt strepen op je raam. Werk altijd van boven naar beneden, en bij een langwerpig raam van links naar rechts.

Tot slot …

Ramen lappen is voor de meeste mensen een vervelend klusje. Maar als deze klus eenmaal geklaard is, ben je wel extra blij. Het huis lijkt ruimer en netter en bovendien kun je ook weer goed naar buiten kijken. Echter kan er ook een bron van irritatie ontstaan als je ramen na het lappen onder de strepen zitten. Gelukkig zijn er een aantal goede manieren om dit te voorkomen. Zorg sowieso altijd dat je de juiste materialen gebruikt, gebruik geen schoonmaakmiddel , maak de juiste bewegingen met je raam wisser en zet eventueel een prop krantenpapier in. Als finishing touch maak je met een microvezeldoek de kozijnen en vensterbanken schoon.

Vraag een offferte aan
Deel onze blogs!
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
 HET GEHEIM VAN DE SMID
ONZE FAVORIETE POSTS:
SCHRIJF JE IN
VOOR ONZE NIEUWSBRIEF